ul. Górczewska 39, 01-144 Warszawa

mail: [email protected]

Zarząd KOD ws. oświadczenia Partii Zielonych. - KOD

Zarząd KOD ws. oświadczenia Partii Zielonych.

Szanowni Państwo,
Komitet Obrony Demokracji powstał, by bronić takich wartości jak wolność, równość, demokracja, solidarność, różnorodność, wzajemny szacunek. Podobnie jak partia Zieloni i inne siły prodemokratyczne, walczymy dziś o powstrzymanie psucia demokracji i o powrót rządów prawa w Polsce. Obrona demokracji czy szacunek dla różnorodności, to wartości zapisane w manifeście KOD-u, stanową one nasze DNA.
KOD od początku swojej działalności sprzeciwia się nacjonalizmowi, agresji i ksenofobii. Walczymy o to, by ludzie mogli bez obaw wyrażać swoje poglądy czy mówić na ulicy w innym języku.
KOD powstał, by łączyć, a nie dzielić. Łączyć ludzi, którzy pomimo pewnych różnić, stoją razem w obronie podstawowych wartości. KOD nigdy tych wartości nie sprzeniewierzy, nie stanie ramię w ramię z ludźmi, którzy promują nacjonalizm, głoszą ksenofobiczne hasła czy palą na ulicach flagi naszych sąsiadów.
Rada Krajowa Partii Zieloni poinformowała dziś o zawieszeniu współpracy z Komitetem Obrony Demokracji w ramach Koalicji Wolność Równość Demokracja.
Jest nam niezręcznie, że doszło do sytuacji, w której pod znakiem zapytania staje współpraca z naszym ważnym sprzymierzeńcem. Tym bardziej, że jest to suma drobnych, choć istotnych zdarzeń, za które Mateusz Kijowski przeprosił.
Tylko wspólnymi działaniami wszystkich sił prodemokratycznych w Polsce mamy szansę sprzeciwić się złu – psuciu polskiego państwa, a także rosnącej fali ksenofobii i nienawiści.
Mamy nadzieję, że w toku rozmów z partią Zieloni wyjaśnimy zaistniałe nieporozumienie.
Zarząd KOD-u
14 listopada 2016