ul. Górczewska 39, 01-144 Warszawa

mail: [email protected]

Oświadczenie ZG KOD w sprawie Rzecznika Praw Obywatelskich - KOD

Oświadczenie ZG KOD w sprawie Rzecznika Praw Obywatelskich

W mijającym tygodniu sejmowa komisja finansów publicznych zdecydowała o obcięciu przyszłorocznego budżetu Rzecznikowi Praw Obywatelskich o przeszło 7 milionów złotych.
Tymczasem Sejm ustanawia nieustannie nowe przepisy, które nakładają na podległy Adamowi Bodnarowi urząd kolejne obowiązki. Wystarczy wspomnieć choćby instytucję skargi nadzwyczajnej do Sądu Najwyższego. RPO jest jednym z podmiotów, które mają prawo (i obowiązek) opracowywać i składać w imieniu obywatelek i obywateli takie pisma procesowe. Żeby robić to rzetelnie, należy przecież poświęcić każdej sprawie wiele czasu i profesjonalnej prawniczej wiedzy. Innymi słowy – trzeba zatrudnić wielu nowych prawników.
Jeżeli zakładamy, że skarga nadzwyczajna jest potrzebna i dotyczyć ma skomplikowanych spraw sądowych – a Pan Prezydent tak uzasadniał ten nadzwyczajny środek zaskarżenia – muszą zostać zapewnione na ten cel konkretne środki finansowe.
Decyzja komisji finansów świadczy wyłącznie o pozorności tzw. „reformy wymiaru sprawiedliwości” i grozi dalszym pogorszeniem sytuacji w naszym kraju. Dodatkowo – partia rządząca będzie usiłować winą za ten stan rzeczy obciążyć Rzecznika Praw Obywatelskich. Wiadomo bowiem powszechnie, że PiS stara się godzić w ten urząd wszelkimi możliwymi sposobami.
Oświadczamy, że będziemy monitorować opisaną sytuację i nie umożliwimy funkcjonariuszom partii PiS zakłamywać rzeczywistości. Będziemy nagłaśniać każdy taki przypadek.
Adam Bodnar prowadzi jedną z nielicznych konstytucyjnych instytucji, które jeszcze w Polsce działają. Tak jak nie pozwoliliśmy zniszczyć Sądu Najwyższego, nie możemy pozwolić na dewastację jedynego urzędu, który stoi na straży praw i wolności nas wszystkich.
RPO jest rzecznikiem każdej i każdego z nas – Polek i Polaków.

Zarząd Główny Stowarzyszenia Komitet Obrony Demokracji