Oświadczenie w sprawie projektu ustawy Legalna aborcja - KOD Komitet Obrony Demokracji
Komitet Obrony Demokracji, KOD
post-template-default,single,single-post,postid-27239,single-format-standard,eltd-cpt-2.4,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-3.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_right,transparent_content,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Oświadczenie w sprawie projektu ustawy Legalna aborcja

Po decyzji Trybunału Julii Przyłębskiej z października 2020, wprowadzającej de facto zakaz aborcji w Polsce, na ulice miast i miasteczek wyszły tłumy osób protestujących i domagających się liberalizacji prawa aborcyjnego.

W maju 2021 roku organizacje broniące praw kobiet i posłanki Lewicy utworzyły komitet ustawodawczy „Legalna aborcja. Bez kompromisów”. W projekcie ustawy znalazły się m.in. legalizacja aborcji do 12. tygodnia ciąży, depenalizacja aborcji, rozszerzenie pakietu badań prenatalnych. Projekt trafił do Sejmu wraz z zebranymi 201 735 podpisami.

22 i 23 czerwca odbędzie się jego czytanie i głosowanie.

Polskie prawo aborcyjne jest jednym z najbardziej restrykcyjnych praw w UE. Brak dostępu do aborcji w europejskim standardzie prowadzi do dramatów i tragedii, stanowi realne zagrożenie zdrowia i życia kobiet.

Mamy nadzieję, że posłanki i posłowie wszystkich partii opozycyjnych zagłosują za bezpieczeństwem i prawami kobiet w Polsce, takimi jakie mają pozostałe obywatelki Unii Europejskiej.

Zarząd Główny Komitetu Obrony Demokracji

————–