ul. Górczewska 39, 01-144 Warszawa

mail: [email protected]

Stanowisko w sprawie ujawnienia wizerunku protestujących pod Sejmem - KOD

Stanowisko w sprawie ujawnienia wizerunku protestujących pod Sejmem

Warszawska policja publikuje zdjęcia osób protestujących pod Sejmem w nocy z 16 na 17 grudnia. Prokuratura, zasłaniając się dobrem śledztwa, nie ujawnia informacji z jakimi konkretnymi sytuacjami wiążą się wizerunki tych osób. Nie ma informacji czy mogą zostać wobec nich sformułowane jakiekolwiek zarzuty, policja mówi o śledztwie w sprawie wydarzeń związanych z naruszeniami porządku.
KOD za naganne uznaje upublicznianie wizerunku przypadkowych osób protestujących pod Sejmem, tworzenie wrażenia, że złamały one prawo, że są poszukiwane niemal jak pospolici przestępcy.

Prawo do organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich gwarantuje nam Konstytucja. Żadna władza nie może nam tego prawa odebrać. Żadna władza nie może ludziom broniącym swoich poglądów przyklejać etykiety podejrzanego czy przestępcy.
KOD udzieli niezbędnej pomocy prawnej osobom, które będą jej potrzebować w związku z wydarzeniami pod Sejmem.
Piszcie na adres: [email protected]
Zarząd Główny KOD-u