ul. Górczewska 39, 01-144 Warszawa

mail: [email protected]

NEWSLETTER

Stanowisko Komitetu Obrony Demokracji w związku z wkroczeniem Policji do siedzib stowarzyszeń walczących o prawa kobiet „Centrum Praw Kobiet” oraz „BABA”. - KOD

Komitet Obrony Demokracji wyraża głębokie zaniepokojenie działaniami podjętymi przez Policję i Prokuraturę względem stowarzyszeń walczących o prawa kobiet, które otrzymywały na swoją działalność dotacje z Ministerstwa Sprawiedliwości w latach 2012-2015. W szczególności nasz niepokój budzi podjęcie tych działań tuż po organizacji masowych protestów na terenie całej Polski.
Będziemy monitorować i obserwować działania Policji i Prokuratury względem organizacji trzeciego sektora w szczególności, czy nie nosi ona znamion szykan politycznych lub przypadkiem nie jest elementem kampanii tzw. „szukania haków”, czy też „przeszukań wydobywczych”, w ramach walki politycznej w obozie władzy. Przypominamy, że funkcję Ministra Sprawiedliwości w latach 2011-2013 sprawował Jarosław Gowin, aktualnie Wicepremier i Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Komitet Obrony Demokracji z całą stanowczością pragnie podkreślić, że podstawową wartością organizacji trzeciego sektora jest ich niezależność od władz państwowych. Organizacje pozarządowe stanowią istotny element systemu demokratycznego i społeczeństwa obywatelskiego. Nie możemy doprowadzić do sytuacji, w której NGO’s będą znajdować się w pełni pod kontrolą aparatu władzy.