ul. Górczewska 39, 01-144 Warszawa

mail: [email protected]

NEWSLETTER

Oświadczenie ZG KOD w sprawie ustawy o Trybunale Konstytucyjnym 31.07.2016 - KOD

Oświadczenie ZG KOD w sprawie ustawy o Trybunale Konstytucyjnym 31.07.2016

30 lipca 2016 roku Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o Trybunale Konstytucyjnym. Ponownie, łamiąc obietnice z kampanii wyborczej, zachował się jak notariusz rządu PiS. Działając na zlecenie środowiska politycznego, udowodnił, że nie zważa na Konstytucję, praworządność i interes Polski. Pełniąc obowiązki prezydenta Polski wypowiedział nieformalną wojnę: Konstytucji, Polakom, Unii Europejskiej, Radzie Europy i Komisji Weneckiej oraz Stanom Zjednoczonym.
Niegodziwie wykorzystując świąteczny czas wizyty papieża Franciszka i obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego, mając nadzieję na brak reakcji ze strony społeczeństwa, podpisał ustawę, która praktycznie znosi państwo prawa i obala konstytucyjny porządek prawny.
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej sprzeniewierzył się tą decyzją urzędowi, który piastuje oraz akademickiej przysiędze którą składał jako magister i doktor prawa.
Komitet Obrony Demokracji apeluje do Rzecznika Praw Obywatelskich, Sądu Najwyższego, Krajowej Rady Sądownictwa oraz posłów i senatorów, aby skorzystali ze swych konstytucyjnych uprawnień i zaskarżyli ustawę o TK z 22 lipca 2016 roku do Trybunału Konstytucyjnego.
Komitet Obrony Demokracji pragnie podkreślić, że będzie podejmował działania, żeby przywrócić ład konstytucyjny w Polsce. Nigdy nie pozwolimy na to, by Polska, która była przykładem walki o wolność, została wypchnięta z rodziny europejskich państw demokratycznych. Polacy nieraz pokazali, że potrafią walczyć z autorytarnymi rządami o swoją wolność, równość i demokrację. Tym razem także obronimy wartości zawarte w Konstytucji Rzeczypospolitej.

Zarząd KOD