ul. Górczewska 39, 01-144 Warszawa

mail: [email protected]

Oświadczenie Zarządu KOD w sprawie ustawy o TK 22.07.2016 - KOD

Oświadczenie Zarządu KOD w sprawie ustawy o TK 22.07.2016

Dziś, większość sejmowa, kolejny raz łamiąc zasady państwa prawa, przyjęła poprawki Senatu do ustawy o Trybunale Konstytucyjnym. Dokonał się kolejny etap niszczenia ustroju demokratycznego. Przyjęta głosami senatorów i posłów PiS ustawa zawiera szereg rozwiązań sprzecznych z Konstytucją. Sposób i styl pracy nad ustawą pokazały, że obecna władza nie liczy się z zasadami demokratycznymi i normami prawnymi.
Przedstawiony przez Komitet Obrony Demokracji obywatelski projekt ustawy został zlekceważony, mimo że jego założenia w całości pokrywały się z zaleceniami Komisji Weneckiej Rady Europy. Całkowicie pominięto merytoryczne poprawki. Zatriumfowała buta i pogarda dla demokratycznych standardów parlamentarnych.
Komitet Obrony Demokracji popiera apel Prezesa Trybunału Konstytucyjnego do Prezydenta RP, aby ten skierował ustawę do Trybunału Konstytucyjnego celem sprawdzenia jej konstytucyjności.
Komitet Obrony Demokracji jest zdeterminowany do obrony zasad demokratycznego państwa prawa, jest przekonany o tym, że zostaną one przywrócone, a każde naruszenie Konstytucji będzie zbadane i osądzone. Nikomu nie pozwolimy niszczyć demokratycznego ustroju Rzeczypospolitej.

Zarząd Komitetu Obrony Demokracji